Goejanverwellebrug

Goejanverwellebrug, Hekendorp
De Goejanverwellesluis was al gerestaureerd, nu was dan de brug dan aan de beurt. Dit moest in een zo kort mogelijk tijdsbestek gebeuren, om de overlast voor de omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Het metselwerk was bij de restauratie van de sluis al gerestaureerd, dus was het een uitdaging om de werkzaamheden uit te voeren zonder daarbij veel van het metselwerk hoeven te verwijderen en later weer te moeten terugbrengen in de oorspronkelijke staat, wat erg arbeidsintensief is.

Constructie
De constructie bestaat uit 15 liggers van 7,10 meter lang en 0,8 meter breed. Het bijzondere aan deze liggers was dat er een toog in zat met een straal van 2,30 meter, terwijl de uiteinden van de liggers weer vlak aansloten op het landhoofd. De voorspanning in het dek heeft tot doel de liggers aan elkaar te koppelen en zo één constructief geheel te creëren.

Voorspanning
De voorspanning bestaat uit een 7 -tal kabels, voorzien van 4 strengen per kabel. Na het invoeren van het voorspanstaal zijn de langsvoegen tussen de liggers gestort en na het uitharden van de voegen zijn de kabels gespannen met een kracht van 864 KN. Na het spannen zijn de kabels afgewerkt (overtollige uiteinden afgeslepen en de spansparingen aangegoten) en geïnjecteerd met een hoogwaardige injectie mortel.

 

Projectgegevens

Project Goejanverwellebrug
Plaats Hekendorp
Opdrachtgever Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Hoofdaannemer B. van Hees en Zonen
Uitvoering Januari / Februari 2015
Aannemer voorspanning Tensa BV
Aanneemsom € 11.100,–
Aantal voorspankanalen 7
Systeem Plaatankers
Aantal strengen per kabel 4
Voorspanstaal 500 kg
Injectiemortel 400 liter
Uitvoering februari 2015

71411 Goejanverwellebrug_Pagina_1