Oostelijke ontsluiting bedrijvenpark A1, Deventer

Oostelijke ontsluiting bedrijvenpark A1, Deventer‘Bereikbaarheid’, het sleutelwoord voor A1 Bedrijvenpark Deventer. Een bereikbare A1-locatie waar kwaliteit en energie als puzzelstukjes op hun plek vallen. De zichtlocatie langs de A1 biedt tal van mogelijkheden aan ondernemingen, zowel internationaal als nationaal. In opdracht van ProRail en de gemeente Deventer is Reef Infra verantwoordelijk voor de bouw van de onderdoorgang, zodat het verkeer van de A1 rechtstreeks naar het bedrijventerrein kan rijden.

Constructie

Deze onderdoorgang is 30 meter lang, 20 meter breed, weegt 1 miljoen kilo en bestaat uit zeven aangesloten delen (tunnelmoten). Waarvan het middelste deel bestaat uit het spoordeel inclusief dek. De fundatie van de tunnelmoten bestaat uit trekankers en stalen buispalen. Het spoordek wordt voorgebouwd op het naastgelegen terrein en in een buitendienststelling van het spoor ingeschoven.

Voorspanning

Op de voorbouwlocatie heeft Tensa BV de voorspanning in het spoordek aangebracht. Hierbij is allereerst ongeveer 400 meter omhullingsbuis gelegd. Vervolgens is het voorspanstaal, circa 10.000 kg, in de voorspankanalen geschoten. Nadat de betonstort van het spoordek, zijn de 22MTAI wigblokken door Tensa BV aangebracht, elk goed voor zo’n 24 kilo. Vervolgens is het spoordek voorgespannen in drie fasen: één kalenderdag na de stort van het spoordek is de krimpvoorspanning aangebracht (10% van de eindvoorspankracht), na circa twee weken is de eigengewicht-voorspanning aangebracht (circa 50% van de eindvoorspankracht) en na 28 kalenderdagen is de eindvoorspankracht op het dek aangebracht. Hierna zijn de voorspankanalen afgewerkt (afslijpen overlengte van de voorspankabels en het dichtzetten van de spankoppen) en tenslotte geïnjecteerd met 1800 liter injectiemortel.

Projectgegevens

Project Oostelijke ontsluiting bedrijvenpark A1
Plaats Deventer
Opdrachtgever ProRail
Hoofdaannemer Reef Infra
Uitvoering augustus 2013 – december 2014
Aannemer voorspanning Tensa BV
Aantal voorspankanalen 12
Aantal voorspankoppen 24 x 22MTAI15S
Omhullingsbuis 400 m1
Voorspanstaal 10.000 kg
Injectiemortel 1800 liter
Uitvoering januari2014 – maart 2014